Powered By Blogger

perjantai 8. syyskuuta 2017

Väinö Linna: Musta rakkaus

Väinö Linna (1920 – 1992) kirjoitti vuonna 1948 ensimmäisen kerran julaistun romaanin Musta rakkaus. Luin vuonna 1957 ilmestyneen tekijän uusiman laitoksen, joten on paha mennä sanomaan, miltä osin lukemani teos vastaa alkuperäistä romaania. Tällaiseen pohdiskeluun on aihetta, koska vuonna 1957 valmistui Edvin Laineen romaanin pohjalta ohjaama, Juha Nevalaisen käsikirjoittama elokuva Musta rakkaus. Elokuvan pääosia esittävät Eeva-Kaarina Volanen, Jussi Jurkka ja Edvin Laine. Varsin onnistunut toteutus on elokuva ja hyvin pitkälti uskollinen nyt lukemalleni romaanille. Elokuvassa on romaanin nähden yksi merkittävä muutos sekä pari merkittävää lisäystä tärkeitten tarinanpalasten osalta. Toista tarinanpalasta esittää mehevällä tavalla Veikko Sinisalo.

Musta rakkaus sijoittuu Tampereelle. Ajankohta voisi hyvin olla se, jolloin romaani ilmestyi ensi kertaa, mutta esim. viittauksia vasta päättyneeseen sotaan en pannut merkille. Tarinan keskushahmoja on kolme: Arttu, tehdastyöläinen leskimies, Marjatta, hänen melkein täysi-ikäinen tyttärensä ja Pauli, nuori opiskelija teknillisestä koulusta. Paulin vanhempien kuoltua hänen setänsä elättää nuorukaista ja maksaa hänen opiskelunsa.

Pauli on kovettanut itsensä ja kasvattanut itselleen ylpeältä ja sulkeutuneelta vaikuttavan ulkokuoren, jonka alla sykkii voimakkaana toive onnesta. Sulkeutuneisuus on tehnyt Paulista yksinäisen, hän elää omien, painostavien ajatustensa parissa, odottaen valmistumistaan tekusta ja vapautumistaan setänsä huollettavana elämisestä. Paulin ylijännittynyt moraali luo jännitteen koko romaanille ja sen tapahtumille. Sillä Pauli kohtaa Marjatan, nuoret alkavat arastellen seurustelun ja rakastuvat nopeasti. Pauli nousee rakkauden tunteen siivin korkealle, niin korkealle, että hän alkaa epäillä tilanteen todellisuutta. Hänen epäilynsä ja korkeat moraaliset periaatteet rikkovat idyllin. Romaanissa seurataan kykeneekö Pauli hyväksymään toisten heikkouden, saati sitten omansa. Paulin sisällä myllertävät hurjat tunteet, jotka lyövät välillä rankasti yli äyräitten, kuten seuraavassa näytteessä:

Hän näki tällä hetkellä koko maailman vihollisenaan. Hänen mielestään tuo maailma oli ollut kelvoton häntä kohtaan, ja hän aikoi panna sen polvilleen. Ei hänellä mitään tarkempaa menettelyohjelmaa ollut, mutta päätös oli vankka. ”Työt moiset teen. En tiedä vielä mitkä, mutta niitä maa kauhistuu.”

Niin romaani kuin siitä tehty elokuva ovat mielestäni hyvin voimakkaita ja pelottavan uskottavan tuntuisia kuvauksia, joissa korostuu nuoren yksinäisen miehen intohimoinen kamppailu tavoitellun onnen ja sitä hänen käsistään raastavan todellisuuden välillä. Pauli on samaa sarjaa Goethen nuoren Wertherin kanssa, olkoonkin, että Paulin epätoivosta iso osa rakentuu hänen omista peloistaan. Pauli pelkää häpeää, tunne on varmasti tuttu lähes kaikille nuorille, mutta Paulin kohdalla se kahlitsee hänen luottamustaan toisiin ihmisiin ja johtaa kohtalokkaisiin virheliikkeisiin, joita hänen jäykkä kunniantuntonsa ei anna peruuttaa, vaikka mieli tekisi.

Niin elokuvan kuin kirjankin hahmoista lämpimin on Arttu, joka isänä tekee kaikkensa tyttärensä onnen eteen, mutta kompuroi ratkaisevalla hetkellä. Toisaalta – ratkaisu ei ole yksin hänestä kiinni, asiat etenevät Mustassa rakkaudessa synkästi kuin juna seinään, kiskoilta kun ei niin vain hypähdetä. (Älkää kysykö miksi se seinä olisi kiskoilla!)

Kirjassa on 213 sivua, sen lukemiseen kului peräti neljä päivää.
Sekin vielä, että muita romaanin lukeneita ovat mm. seuraavat bloginpitäjät:

6 kommenttia:

  1. Synkkää intohimoa siis. Minut tekstisi vei taas sivupoluille, muistelemaan suomen elokuvahistorian toista ihanaa miestä, Tauno Palon lisäksi. Jussi Jurkka♥ Parempi myöhään -viihdeohjelman lopuksi hän istui aina kirjasalongissa, silkkitakissa ja luki iltasadun, monine kirjoitusvirheineeen ja toivotti lopuksi hyvää ötyä. Edelleen hienostuneen sivistyneenä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, tai synkkää yksinäisyyttä, josta Pauli yrittää murtautua valoon.

      Pitäisi varmaan lukea nämä tekstit läpi ennen kuin julkaisee ne. Sitten kun jälkeenpäin korjailee kirjoitusvirheitä ja muita epäloogillisuuksia, niin meinaa kappalejako muuttua vaikka minkänäköiseksi, eikä sitä saa kohdalleen enää tämän elämän aikana.

      Etkös sinä Edvin Laineesta sitten välitä? Tätä kirjaa en oikein voinut lukea kuulematta jokaisessa Artun puheenvuorossa Edvinin puheennuottia.

      Poista
  2. Voi minulla on taas kerran iso aukko sivistyksessä. En ole lukenut enkä nähnyt elokuvaa Musta rakkaus.
    Pitäishän sitä nyt Linnalta lukea myös ne Tuntematonta edeltävät romaanit.
    Tämä kirjoituiksesi houkuttelee kyllä lukemaan ja katsomaan leffan, jos se joskeus tulee vastaan jossain.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaan jos se onkin vallan musta aukko siinä sivistyksessä? Yritin tuossa tapailla sitä puheenpartta jota Arttu ja hänen naapurinsa Saariska käyttävät. Siinä on nääs sitä tampereen murretta.

      Minä kun olin lukenut vain Tuntemattoman sotilaan ja olisi pitänyt tietysti lukea Täällä Pohjantähden alla, mutten jaksanut, niin valitsin sitten tämän lyhyemmän romaanin, jonka elokuvan perusteella tiesin kiinnostavaksi. Sitä paitsi halusin vähän lähemmin lukea Paulin mielenliikkeitten kuvausta kirjasta.

      Poista
  3. Näin joskus lapsena Mustan rakkauden televisiossa, ja siitä jäi kauhukuva Tampereesta ja Väinö Linnasta. En ole myöhemminkään jaksanut hänestä innostua (jonkinlainen parannettu Päätalo). Ei oikein löydy minkäänlaista metafysiikkaa. Ehkä ikä korjaa vielä tämän sivistyksen mustan aukon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkäpä sinun kannattaisi lukaista tämä Musta rakkaus. Minusta Linna kuvaa romaanissaan oikein onnistuneesti nuorta miestä häpeän ja alemmuudentunnon syöksykierteessä. Tai oikeastaan toivon, ettei tämä aihe kiinnostaisi ketään. Toivon, että elämä olisi kaikilla sarja suloisia sattumuksia ja iloisia elämyksiä!

      Poista